dinsdag 7 april 2009

Mmmhm

Gelukkig zijn wij hier niet alleen met elkaar maar hebben we ook ander mensen waar we mee kunnen omgaan en die ons helpen.

Efraim Munee Dawids
Dit is de ‘Chief Executive Officer’ van de Municipality(gemeentehuis) van Gobabis. Hij is degene die alles voor ons project regelt in het gemeentehuis hier. Hij is een gezellige gast, hij is totaal niet wat je zou denken bij een ambtenaar. Hij is een keer in Drachten geweest met een groepje om eens te kijken hoe hun zustergemeente eruit ziet. Bij ons eerste gesprek liet hij daar ook meteen ‘trots’ foto’s van zien.

Helaas heeft hij het wel meestal erg druk, en is een afspraak met hem maken soms wat moeilijk. We hebben wel het geluk dat we zo nu en dan een wireless USB modem van hem kunnen lenen voor internet. Het is dan niet geweldig snel maar de mailtjes komen er wel mee weg.
Hij heeft ons ook nog uitgenodigd een keer mee te gaan naar Swakopmund als hij daar weer es een vergadering heeft. Swakopmund is zover ik het weet een toeristische badplaats.

Tinana Matjita
Dit is de persoon die eigenlijk alles voor onze woning heeft geregeld voordat wij hier aankwamen. En de prijs van N$ 1000(€ 77) per persoon per maand. Gooitsen Eenling had haar gevraagd om het voor ons te regelen omdat zij vroeger voor het gemeentehuis Gobabis werkte en het toen ook voor de vrijwilligers deed. Ze is nu een consulent met een eigen bedrijfje waar ze kantoortjes verhuurt en soms cursussen geeft. We hebben haar eigenlijk alleen aan het begin een keertje gezien toen ze wou weten of we nog iets nodig hadden.

Gooitsen Eenling
Gooitsen is een Drama leraar van ROC Friesepoort in Leeuwarden. De Drama opleiding daar houd elk jaar samen met de scholen hier het ‘Gobabis drama and arts festival’. Gooitsen was hier dan tot 27 februari om wat dingen vooraf te regelen. Hier voor gaf hij ook samen met Heinrich workshops op de scholen om de leraren een aantal sociale hulpmiddelen te leren. Helaas zijn de leraren niet erg actief aanwezig bij de workshops. Ook is hij bezig met de organisatie van een cultureel centrum waar de bouw binnenkort van begint. Hij verbleef samen met Lyni in het vrijwilligershuis.

Hij is door onze school gevraagd om ons op te vangen. Ookal had hij officieel niks met ons te maken heeft hij toch veel voor ons geregeld. Hij heeft samen met Lyni Venema ons Gobabis laten zien. Ook heeft hij ons voorgesteld bij de scholen en The ministery of education zodat we daar dan meteen contact mee hebben. Verder heeft hij samen met Lyni ons een heleboel tips kunnen geven.

Lyni Venema
Lyni is een Nederlandse vrijwilliger die al jaren in Gobabis komt. Hierdoor kent ze Gooitsen ook. En ook zij was wel berijd ons te helpen met ons project, met vooral tips en contacten. Ze heeft eerst ook als vrijwilliger in Zuid-afrika gewerkt maar doet nu sinds een paar jaar werk in Gobabis.

Lyni is de oprichter van het project ‘Save the Children’ , dit is een preschool voor de armste kinderen. Elk jaar blijft zij zo’n 6 maand in Gobabis om het op gang te houden. Dit is een project wat Lyni bijna helemaal zelf heeft geregeld. Het is ook niet een project van Smallingerland of de gemeente van Gobabis zelf. De school heeft dit jaar ongeveer 36 leerlingen verdeelt over 3 klassen.

Ongeveer wekelijks gaan we mee golfen met haar, waardoor we aan het einde natuurlijk terug komen als progolfers.

Nathalia
Nathalia is de regionale hoofd van ‘The Ministery of Education’. Zij wil ook zoveel mogelijk meedoen aan ons project en was zelf ook al met het idee gekomen om de IT-medewerker van de Ministery met ons te laten meelopen zodat die na de tijd genoeg weet om weer cursussen te geven. Verder wil zij als we weg zijn een beetje overzicht houden op de pc’s die naar de scholen gaan. Mochten ze niet gebruikt worden stuurt ze die naar een andere school die er wel wat mee doet.

Heinrich Morweotsile Hambira
Heinrich is de drama leraar van Gobabis, hij werkt samen met Gooitsen in zijn project. Samen met hem en een aantal van zijn vrienden zijn we ook 2 keer in Epako uit geweest. En nog wel een paar keer wat andere dingen. Zo nu en dan komt hij ook even langs om gewoon wat te praten en een biertje te drinken. Hij is opzig wel gezellig maar als hij langskomt, praat hij soms wel wat weinig, je moet echt hem dingen vragen om een gesprek te beginnen. We moeten hem ook altijd wat drinken of eten aanbieden. Zover ik het weet heeft hij nog maar 1 keer uit zichzelf om wat drinken gevraagd.

Frederik Urke
Frederik is een Vrijwilliger uit Noorwegen, hij werkt aan een sport project waarbij ze verschillende manieren van Gymles aan de leraren willen introduceren. Helaas komen er bij zijn project ook niet veel leraren opdagen. In sport is niet een toekomst te zien in dit land dus willen ze er ook niet veel mee doen.

Frederik is vaak wat negatief over van alles, maar het wel altijd gebaseerd op een ervaring. Verder komt hij ook regelmatig even langs of nodigt ons uit om naar een bar te gaan.

Daar laat ik het voor nu bij

-Marinus


Het werk dat we doen in Gobabis.


Aangezien we hier zijn om te werken alleen dat nogal moeilijk gaat zonder de gedoneerde computers hebben we het op ons genomen om maar wat kleine projecten op ons te nemen om ons zo bezig te houden, we zijn hier immers om te werken, niet om vakantie te vieren.

Wat we veel meemaken hier zijn computers die oud en langzaam zijn, meestal staan hier zware programma’s op die ze met moeite draaien waardoor het moeilijk wordt, en dat begrijpen ze hier niet echt, meestal dan.

Verder zit alles hier vol met virussen, vooral de USB sticks zitten volgepropt met deze dingen, wormen, malware het zit er allemaal op, verder zitten er wel scanners op de computers maar worden deze nooit afgedraaid of wordt het systeem echt nauwelijks gescand.

Zo had ik vandaag een USB stick die ik in me laptop deed, na 2 seconden had ik al een virus te pakken, na een scan van dit medium kreeg ik om de 2 seconden nog een waarschuwing dat er iets op stond dat er niet zou moeten staan.

Verder zijn er ook printerproblemen die ze hier heel moeilijk oplossen, zo geven veel printers aan dat het papier dat erin zit niet overeenkomt met wat er doorgestuurd is, dan blijkt dat er bij de instellingen een standaard staat ingesteld die dus elke keer een verkeerde boodschap doorstuurt.
Of dat zit er een “cover” die niet goed is dichtgegaan.

Dit zijn veel problemen die we hier tegenkomen, wat ook wel een beetje het kennisniveau weergeeft in Gobabis, voor de ICT-ers die dit lezen, je moet denken aan een ECDL niveau, en dat is dan hoog, en daar doen ze 3 jaar over.
Voor de niet ICT-ers een basiscertificaat over Word/Excel/Powerpoint etc etc dat is hier een hoog niveau voor de lokale bevolking.

Ook zijn we bezig op dit moment om een website te maken voor het OTC hier.
Het OTC is een project van de overheid om technologie over te brengen naar de lokale bevolking wat met moeite gaat, aangezien het geld kost en veel mensen dat niet hebben.
Ze leren hier hoe ze met een computer om moeten gaan, denk aan. Wat is een muis, wat is je beeldscherm, je toetsenbord en meer van dat.
Basis microsoft WORD commando’s en dat duurt dan enkele weken.
We hebben geregeld met de eigenaar van het project dat we zijn lokaal gaan gebruiken voor onze toekomstige lessen wat betekend dat onze voorbereiding voor het project zo goed als af is, als we nou nog onze computers kunnen bereiken kunnen we (eindelijk) beginnen met het project als het gaat om kennisoverdracht. Maar dat kan zo nog een aantal weken duren is ons verteld.
Wat er nu aan de hand is is dat er een schone veilige ruimte moet worden gevonden om alles in neer te zetten, dat wordt dan ook onze werkruimte waar we de computers gaan testen en voorbereiden.




-DE- verhuizing

Na een aantal weken in Horizons gezeten te hebben. Waren we de talloze insecten wel zat en was ons idee om te gaan verhuizen naar het vrijwilligershuis om vanuit daar dan verder te gaan.
Na het huis bekeken te hebben was ons gevoel daarover wel goed, en zag het eruit dat we er met Foeke(nieuwe vrijwilliger hier) gingen samenwonen.
Toen kwam Heinrich met het idee of we misschien ook interesse hadden in het huren van het huis van zijn broer dat al een tijd leegstaat.
Zo gezegd zo gedaan en we stonden oog in oog met een vrijstaand huis ergens op de hoek van één of andere straat.
En wat blijkt, het is een klein geschenk dat huis.
Erg veel ruimte, we kunnen allemaal onze eigen slaapkamer krijgen (Wat Hielke en Marinus graag willen, ze moeten nu nog knuffelend bij elkaar in 1 kamer slapen)
Er zijn veel kamers
Het is er stil, er is een gasthuis voor mochten we gasten hebben.
Al in al, het klonk voor ons een stuk beter dan het vrijwilligershuis.
Het enige probleem is, is dat het huis leegstaat, er staat alleen een stereo in, en een koelkast, das alles. Dus moeten we het interieur zelf gaan regelen, maar aangezien er maar 1 persoon in het vrijwilligershuis zal blijven kunnen we veel van de spullen daar meenemen om het huis nog enigszins leefbaar te krijgen.
Dus, zeer binnenkort zitten we in een groot huis voor weinig geld, wij hebben er zin in.

Cheerios.

-Jelle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten